Tommi Kärkkäinen

Valokuvaaja Lappeenranta

Myyjä Kesämäen Leipomon Kauppakadun myymälässä

Astetta maistuvampi kuvauskeikka

Kuvauskeikat

Firmalla on omilla nettisivuilla, Facebookissa ja Google Mapsissa läjä vuosien takaisia kuvia, jotka joku on joskus kiireessä napsaissut että saadaan edes jotain esille. Tuttu juttu? Ei ainakaan Kesämäen Leipomolle, sillä päätimme yhdessä hoitaa kuvat kuntoon!

Leipomo halusi esittelykuvia sekä sisältä että ulkoa. Ulkokuvat kävin ottamassa jo lokakuun puolella. Ehkä muistatkin, millainen lokakuun sää oli – Enimmäkseen vesisadetta ja harmautta aamusta iltaan. Sovimme, että käyn ottamassa kuvat heti kun sää on yleisilmeeltään vähänkään nätin näköinen. Kyttäsin sääennusteita päivittäin ja järjestelin menoja sen mukaan, että pääsen kuvaamaan niinä aamuina tai iltapäivinä, kun olisi aurinkoista tai edes puolipilvistä. Ja kyllähän nekin hetket löytyivät.

Tämä on oma henkilökohtainen suosikkini ulkokuvista. Se tuo ympäristöä mukavasti esiin, ja syksyn väriloiston viimeiset hetket tulevat kunnolla esiin. Kalansilmälinssillä otetun kuvan käyttäminen vaatii asiakkaalta pientä rohkeutta, mutta sillä pystyy erottumaan laatikkomaisista talokuvista. Toki mukana oli myös perinteisemmin keinoin otettuja kuvia.

Sisäkuvauksissa päätimme välttää tyypillisen asiakastilojen esittelykuviin liittyvän ongelman. Monesti nimittäin näkee kuvia, joissa ravintolaa tms. paikkaa on kuvattu tyhjänä. Sellaisen kuvan viesti on selvä: ”täällä ei käy ketään”. Sellainen kuva ei myöskään houkuttele kuvan katsojaa asiakkaaksi. Seuraava taso on se, että kuvataan tiloja niin että siellä on ihmisiä. Se on jo suuri parannus, mutta vielä parempaankin päästään: kuvataan ihmisiä niin, että he ja heidän tekemisensä ovat osa esiteltävää tilaa. Ihmisiinhän se mielenkiinto uitenkin kuvia katsoessa kohdistuu. Ei seiniin tai kalusteisiin.

Joten ei muuta kuin perehtymään työtiloihin. Myyjät kuvasin tyypillissä töissään vitriinejä täyttämässä, linjastopöytää pyyhkimässä  ja tiskin takana työskentelemässä. Kuvattavana oleminen on aina vähän jännittävä kokemus, varsinkin kun se osuu työpäivän keskelle ja joutuu poukkoilemaan välillä kameran eteen ja välillä asiakkaita palvelemaan. Alkujännityksen jälkeen kuitenkin kaikilta saatiin aitoa hymyä kameralle.

Kollaasi Kesämäen Leipomon esittelykuvista

Ryntäsin lounaslinjastolle asettelemaan valaisimia kymmenisen minuuttia ennen lounaan alkamista. Kun kokki saapui tuomaan ruokia esille, olin valmiina ja annoin kameran laulaa.

Kesämäen leipomolla kuvattuna kokki, pizza ja ruokailija

Ja kun kerran kuvaamaan oli ruvettu, niin pienellä vaivalla saatiin myös ryhmäkuvia myyjätiimistä:

Ryhmäkuva Kesämäen Leipomon myyjistä