Tommi Kärkkäinen

Valokuvaaja Lappeenranta

Profiilikuvan päivitys

Omat projektit

Minulla on ollut Facebookissa tähän saakka profiilikuvana logo. Se on vähän tyhmää. Valokuvaajana kuitenkin yritän vakuuttaa ihmisiä siitä, että jokaisella tulisi olla ajantasainen kuva itsestään. Aika outoa siis, jos ei itsellä ole sellaista kuvaa esillä. Joten tuumasta toimeen ja sille puolelle kameraa, jossa olen vähemmän tottunut olemaan.

Aloitetaan alkeellisimmasta perusasiasta: profiilikuva on luonteeltaan muotokuva. Sen tulisi siis kertoa jotain henkilön olemuksesta, persoonasta tai tavoitteista. Sen tulisi siis olla enemmän kuin pelkkä passikuvamainen jäljennös naamasta. Minä olen valokuvaaja. Miten voin tuoda sen esiin kuvassa? Pitelemällä kameraa kuvassa? Sellaisia kuvia on netti ja kaikki paikat pullollaan, eikä työvälineen piteleminen oikein tuo pointtia esiin. Se näyttää enemmänkin dorkalta:
– Mä oon valokuvaaja. Kato nyt, mulla on kamera!
– Mä oon viulisti. Kato nyt, mulla on viulu!
– Mulla on kitara! Saanks mä nyt sitä pillua?

En kuitenkaan halunnut kuvaa, jossa pelkästään seisoskelen kameran edessä. Kuvaustyyliini kuuluu ahkera valaisimien käyttö, joten valaisukamojen ottaminen kuvaan mukaan tuntui luontevalta. Yleensä käyttämäni valonmuokkaimet ovat isoja, ja jos ne ottaa kuvaan mukaan elementeiksi, ihminen hukkuu helposti niiden keskelle. Sen vuoksi päätin ottaa kuvan pelkillä käsisalamoilla, vaikkei niiden kova valo olekaan ehkä kaikkein imartelevin mahdollinen.

Lopputulokseen olen varsin tyytyväinen. Kuvassa on syvyysvaikutelmaa. Siinä näkyvät valaisimet eivät ole pelkästään koristeita, vaan oleellinen osa kuvaa ja vuorovaikutuksessa päähenkilön kanssa. Kuva myös pelkästään päähän ja hartioihin rajattuna, mikä on profiilikuvakäytössä varsin oleellista.