Tommi Kärkkäinen

Valokuvaaja Lappeenranta

Syksyinen vauvamasu

Kuvauskeikat

Valokuvaaja pääsee usein keikalle erilaisten perhetapahtumien ansiosta. Viime viikonloppuna minut pyydettiin ottamaan odotusajan kuvia. Mikäpä siinä! Sattui vieläpä mukavasti niin, että syksy oli kuvauspäivänä värikkäimmillään. Tosin, se sattui olemaan myös märimmillään.

Ensimmäinen haaste tällä keikalla olikin vakuuttaa kuvattavat siitä, että ulkona kuvaaminen on hyvä idea. Vaikka kyseessä ei ollut mikään rankkasadepäivä, vettä tuli välillä tihkumalla ja välillä vähän enemmän. Välillä taas ei satanut ollenkaan. Taivas oli koko ajan harmaa kuin mikä.

Harmaa taivas ei itsessään tietysti ole mikään mukavin mahdollinen elementti kuvassa, mutta pilvipeitteellä on yksi kuvaamisen kannalta miellyttävä ominaisuus: se antaa pehmeimmän mahdollisen yleisvalon, jonka päälle voi ruveta rakentamaan mielenkiintoisempaa valaistusta. Sinällään surkean tuntuinen sää onkin siis itse asiassa melko hyvä lähtökohta kuvaamiselle.

Jos etsii netistä odotusajan kuvia, huomaa äkkiä että niissä mennään aika voimakkaasti masu edellä korostaen sen muotoa ja kokoa, ja usein jopa varsin vähillä vaatteilla. Masu on tietysti tärkeä elementti tässä genressä, mutta minusta sen äärimmäiseen korostamiseen ei ole tarvetta. Pidän enemmän tyylistä, jossa masu erottuu muttei korostu, ja että kuvassa näkyvät tulevat vanhemmat huomioivat toisensa ja tulevan lapsen.

En tiedä onko alla oleva kuva ”paras” tämän session kuvista, mutta se on se, johon huomaan itse palaavani kaikkein eniten.  Siinä on jotain aitoa. Siinä on lämpöä. Ja siinä on masu.

Onnea tuleville vanhemmille, ja kiitos että sain olla mukana kuvaamassa!