Tommi Kärkkäinen

Valokuvaaja Lappeenranta

Nettisivuja kuvittamassa

01.11.2020 | Lukuaika n. 3 min

Kävin vähän aikaa sitten Imatralla. Paikallinen kuorma-autokorjaamo ja varaosaliike tarvitsi uusia kuvia nettisivuilleen. Listalla oli monenlaista aihetta: myymälän puolelta tarvittiin esittelykuvia, joista näkee millaisia tuotteita ja mitä merkkejä liikkeellä on edustettuna. Korjaamon puolelta tarvittiin kuvia, joista käy ilmi millaisia koneita siellä yleensä on. Yksi kuvista oli kuitenkin muita tärkeämpi: nettisivuston etusivulle tuleva imagokuva.

Pelkästään imagokuvan kuvaamiseen ja valmisteluun käytettiin kaksi tuntia aikaa kuvauspaikalla. Kuvalla haluttiin näyttää, että korjaamohalliin mahtuu kokonainen kuorma-auto, ja että se saadaan nostettua korjauksia varten ilmaan. Kuvan haluttiin myös olevan räväkkä – ei mikään pliisu ja kliininen räpsy, joka hukkuu kuvavirtaan, vaan väreiltään ja sävyltään sellainen, että se pistää silmään.

Homma aloitettiin miettimällä, miten päin kuormuri korjaamohalliin kannattaisi laittaa ja mistä suunnasta kuva otettaisiin. Ennakkoon oli tiedossa, että kuva tulisi olemaan netissä hyvin leveänä vaakasuorana kuvana. En itse halunnut ottaa kuvaa suoraan kyljestä, koska silloin menetetään osa kolmiulotteisuusvaikutelmasta. Lopulta päädyttiin ottamaan kuva viistosti keulan suunnasta.

Vein kameran melko lähelle lattiaa. Tykkään ylipäätään kuvista, jotka on kuvattu hieman alhaalta ylöspäin. Se saa kuvauksen kohteen näyttämään voimakkaalta, ellei jopa dominoivalta. Tässä halusin hieman liioitella efektiä viemällä kameran vielä tavallistakin alemmas. Lisäksi käytin laajakulmaista linssiä, joka korostaa vaikutelmaa vielä enemmän.

Valokuvan rakentaminen alussa
"Kuvakulma on valittu, auto on paikallaan nosturissa, ja valaisun rakentaminen on alkamassa.

Seuraavaksi ryhdyin rakentamaan valaisua. Tyylilleni uskollisena alivalotin korjaamotilan valaistuksen ja rupesin rakentamaan omaa valaisuani salamavalojen avulla sen päälle. Ideana oli lisätä valaistuksen avulla kuvaan räväkkyyttä käyttämällä vastavärejä. Värjäsin täytesalaman siniseksi ja pääsalaman hieman lämpimänvalkoiseksi.

Auton alla oli kuitenkin edelleen ammottava musta aukko, joka kaipasi valoa. Helppohan sinne olisi lisätä salama, mutta jotta kuva näyttäisi sen kanssa luontevalta, valolla pitää olla jokin syy olemassaoloon. ”Jos tämä olisi lavastetun kuvauksen sijaan oikea korjaustyö, olisiko käytössä jotain valaisimia?” kysyin. Kyllä olisi, kuului vastaus, ja sillä verukkeella auton alle laitettiin pari kappaletta kohdevalaisimia.

Valokuvan rakentaminen melko pitkällä.
Tässä ollaan valaisun rakentamisen osalta jo aika pitkällä. Kuvassa on näkvissä mös studiosalamat valaisemassa kuvan ”päähenkilöä”.

Askartelin valaistuksen kanssa tämän jälkeen vielä hieman lisää. Kuvasin monta ruutua siten, että salamat olivat eri paikoissa ja valaisivat eri osia kuormurista ja hallista. Lopullinen kuva syntyi yhdistelemällä näitä eri kuvia jälkikäsittelyssä. Tämä menetelmä antaa todella hyvän kontrollin siitä, mitkä osat kuvassa korostuvat ja mitkä jätetään hieman enemmän varjoon. Olen lopputulokseen todella tyytyväinen.

Lopullinen valokuva
Lopullinen kuva lopullisessa rajauksessaan.