Tommi Kärkkäinen

Valokuvaaja Lappeenranta

Kesäiset hääkimput

Kuvauskeikat

Kuvasin pari vuotta sitten ison määrän kukkalaitteita paikalliselle kukkakaupalle. Pääpaino kuvauksissa oli silloin surulaitteissa, eli hautajaisissa arkun päälle ja vierelle asetettavissa kukkalaitteissa. Silloin tunnistimme kuitenkin ongelman: kuinka kuvata kädessä pidettäväksi tarkoitettuja hääkimppuja luontevasti? Tänä kesänä kuvasimme joukon hääkimppukuvia parhaalla mahdollisella tavalla.

Netistä löytyy kaikenlaisia kimppukuvia. On kimppuja, joita pitelee ilmassa ”leijuva” käsi. On pöydälle asetettuja kimppuja, jotka ovat hieman litistyneet pöytää vasten, ja ovat sen takia menettäneet muotoaan. On kimppuja, jotka ovat jonkinlaisessa pidikkeessä, minkä vuoksi niistä ei oikein näe, miltä ne näyttävät kädessä.

Kaikki nämä ongelmat ratkeavat, kun kimppu annetaan mallin käteen. Kun mallin vielä pukee morsiuspukuun, näkee hääkimppukuvista heti, miltä ne todellisuudessa näyttävät morsiamen kädessä. Kuvauspaikaksi valikoitui Lappeen Ruustinna ja malliksi Eerika Myllys.

Yleensä kuvaan paljon itse luomassani valaistuksessa. Tällä kertaa käytin kuitenkin lähes kaikissa kuvissa enimmäkseen vallitsevaa valoa, toki täytesalamaa tarvittaessa käyttäen. Itse asiassa tämän jutun yläreunassa oleva otsikkokuva on ainoa, joka perustuu kokonaan salaman käyttöön.

Jättimäinen kimppu pääsi kunnolla oikeuksiinsa kuvankauniin mallin käsissä. Ympäriltä ikkunoista tulviva luonnonvalo valaisee puvun ja tuottaa lähes enkelimäisen vaikutelman.

Toinen oma suosikkini on yllä oleva kokonaan luonnonvalossa otettu kuva. Pehmeä puolipilviseltä taivaalta puiden varjoon tuleva valo suorastaan hellii mallia ja antaa kuvaan rauhallisen, mutta pirteän tunnelman.

Myös tässä kuvassa näkyy ympäristöä mallin ympärillä. Terassin kaiteeseen liitetyt puiset pylväät kehystävät mallin ja vievät katsojan huomion sinne mihin se halutaankin.

Yllä oleva kuva on kuvattu lähes täysin luonnonvalossa. Aurinko paistaa mallista katsottuna yläoikealta, mutta varjoista ei tule liiallisen jyrkkiä täytesalaman ansiosta. Luonnonvalon sävy ja luonne ovat kuitenkin kuvassa mukana.

Lopuksi vielä toinen versio otsikkokuvan aiheesta. Pidän tässä kuvassa erityisesti Eerikan monalisamaisesta hymystä.