Tommi Kärkkäinen

Valokuvaaja Lappeenranta

Somekuningatar

16.05.2021 | Lukuaika n. 2 min

Koko juttu alkoi uudenvuodenlupauksesta. Olin useamman vuoden ajan toteuttanut käytännössä pelkästään asiakasprojekteja. Asiakasprojekteissa ei tietystikään ole mitään vikaa, mutta halusin päästä toteuttamaan muutaman projektin, joissa kaikki langat ovat täysin omissa käsissä. Omasta päästä lähtevissä projekteissa kun on kuitenkin mahdollista kokeilla uutta ja antaa palaa täysillä, ilman asiakastoiveista tulevia reunaehtoja.

Idea lähti kehkeytymään hieman erikoisesta paikasta: ruotsalaisen huonekalujätin verkkokaupasta. Sisustuspuolelta osui silmään muovikasvi, joka on muovisella alustalla muovikuvussa. Näin kuvailtuna siis maailman muovisin ja tylsin koriste. Samaan aikaan siinä kuitenkin oli jotain kiehtovaa, ja tajusin heti että haluaisin käyttää kupua jossain kuvassa elementtinä. Pieni pala luontoa suojassa kuvun sisällä. Sen varaan olisi helppo rakentaa symboliikkaa.

Ekokallo-valokuva
"Ekokallo"

Ensimmäinen kuva kuvun kanssa oli näennäisen yksinkertainen esinekuva. Sijoitin kallon taakse muutama vuosi sitten markkinoilta ostamani betonista valetun pääkallon. Kallo on itse asiassa kupua suurempi, mutta pienen optisen kikkailun avulla se näyttää vaanivan kuvun sisältä käsin.

Seuraava kuvaidea syntyi, kun pitelin kupua pystyssä kämmenelläni. Siitä tuli mieleen jokin vanha kuva, jossa hallitsija pitelee käsissään ristillä varustettua palloa. Jostain muistin syövereistä muistin, että ”pallo” on nimeltään The Orb, suomeksi valtakunnanomena. Omena symboloi maailmaa, ja kuningas tai kuningatar pitää siis koko maailmaa kirjaimellisesti kädessään.

Samalla tuli vastaan myös Elisabet I:n muotokuva. Aloin miettiä muovikupua valtakunnanomenan tilalle. Vähitellen idea rupesi kehittymään pidemmälle. Kuningatar muovautui eräänlaiseksi someajan vaikuttajan karikatyyriksi, joka esiintyy mieluusti vihreiden arvojen puolustajana, mutta jolle luonto ja vihreys ovat todellisuudessa vain päälleliimattuja tekosyy, joiden avulla voi tuoda esiin omaa koreutta.

Somekuningatar-valokuva
"Somekuningatar"

Kiitokset

Malli: Kaisa Vainikka
Stailaus: Johanna Sillanpää-Kilpiä
Kukkakruunu: Kukkakauppa ja Hautaustoimisto Tolvanen