Tommi Kärkkäinen

Valokuvaaja Lappeenranta

Iso urakka

25.09.2022 | Lukuaika n. 4 min

Vuosien varrella olen auttanut monia asiakkaitani verkkosivujen uudistamisessa osallistumalla niiden kuvittamiseen. Nyt sain ensi käden kokemuksen siitä, kuinka suuri homma sivuston uudistaminen voi olla. Nyt en tosin tuunannut pelkästään kuvitusta. Koko hela hoito sivustomoottorista lähtien meni vaihtoon.

Valokuvauspalveluni viettivät viime keväänä viisivuotissynttäreitä. Starttasin tämän sivuston syksyllä 2017. Silloinen toteutus oli tehty Wordpress-alustalle, kuten lukemattoman monet muutkin sivustot. Ei ihme, että Wordpress on suosittu: sen käyttö on suhteellisen yksinkertaista, ja jos sen avulla tehdylle sivustolle haluaa toteuttaa jonkin lisätoiminnon, siihen todennäköisesti löytyy jo valmiina lisäpalikka, jolla homma hoituu.

Kuinka kasvoin vanhasta sivustostani ulos

Viiden vuoden aikana ehti tapahtua paljon. Ehdin kehitellä uusia palvelupaketteja ja kuopata vanhoja. Jotkin palvelut kokivat koko elinkaarensa tuon viiden vuoden aikana. Omat taitoni kuvaajana kehittyivät myös. Sivusto eli siinä mukana: päivitin sivuja, kirjoitin blogia ja pariin kertaan uudistin portfoliotani niin että se kertoisi kehittyneistä taidoistani ja siitä, millaisia toimeksiantoja haluaisin enemmän.

Ja hommahan toimi oikein hyvin! Ajan tasalla pitäminen ei sinällään ollut mikään ongelma. Wordpress on jatkuvasti kehittyvä ohjelmisto, ja se asentaa automaattisesti päivityksiä. Jokainen isompi päivitys aiheutti aina huolta: pysyvätkö kaikki lisäosat ja teemat ehjänä? Joudunko yhtäkkiä korjaamaan ja paikkaamaan sivustoa? Huoli oli sinällään turha. Kaikki käyttämäni lisäosat saivat päivitykset rivakasti, eikä mikään varsinaisesti koskaan hajonnut. Ehkä kyse oli osittain tuurista lisäosien valinnassa.

Vähän kerrallaan ongelmia alkoi kuitenkin ilmaantua. Kun osa sivuston sisällöstä oli tehty Wordpressin aiemmalla versiolla kuin uudemmat sivut, ylläpitäminen ei enää ollut yhtä suoraviivaista. Tiettyjen asioiden—kuten portfolion kuvakarusellin—muuttaminen meni hankalaksi, koska käyttämäni teema oli laadittu vanhemmalle Wordpressille.

Aina välillä tapahtui myös jotain kummallista. Google saattoi lähettää minulle huomautuspostin, jonka mukaan sivusto ei lataudu mobiililaitteilla oikein, ja pari päivää myöhemmin ongelma oli korjautunut itsekseen. Huomasin toisinaan itsekin että sivusto ei näy oikein, kunnes se parin päivän päästä olikin korjautunut itsekseen.

Kaiken tämän olisin vielä voinut sietää, mutta sivusto alkoi hidastua. Nopeus ja sujuvuus ovat käyttäjäkokemuksen kannalta avainasioita. Jos sivuston käyttäminen on hidasta tai takkuavaa, käyttäjä ei viihdy. Wordpress ei ole varsinaisesti kevyt alusta. Kun lisäosia oli riittävän paljon, kokonaisuus alkoi tökkiä. Jotain oli tehtävä. Pari vuotta sitten aloin pohtia sivuston kokonaisvaltaista uudistamista pohjalta asti, ja vuosi sitten olin saanut välineet siihen valittua ja valmistelut tehtyä. Oli aika ruveta hommiin.

Vihreää tietotekniikkaa ja kävijän yksityisyyden arvostusta

Kuten sanottu, Wordpress osaa syödä sivustoa tarjoilevalta palvelimelta yllättävän paljon konetehoa. Yksi ratkaisu ongelmaan olisi tietenkin, lompakko kaivetaan povitaskusta ja webhotelliratkaisu korvataan järeämmällä. Se on tietysti helppoa, mutta itse pysähdyin miettimään, kuinka järkevää se on.

Tunnustetaan yksinkertainen tosiasia: tämä on pienen yrityksen sivusto. Se ei ole mikään Facebook tai Reddit, jonka sisältö päivittyy ja elää jatkuvasti. Sisältö muuttuu vain silloin kun minä sitä tietoisesti muutan. Sivusto voi ihan hyvin pyöriä kevyemmänkin ratkaisun päällä. Löysin lopulta ratkaisun, joka mahdollistaa joustavan sisällön ja ulkoasun päivittämisen ilman että sivusto toimii raskaasti palvelinpäässä. Ratkaisu on selvästi edellistä nopeampi, mutta sen pitäisi myös periaatteessa vähentää palvelimen energiankulutusta.

Käyttäjälle muutos näkyy kuitenkin ennen kaikkea sivuston nopeampana latautumisena.

Olet myös saattanut huomata, että tämä sivusto ei hyökkää kimppuun ärsyttävillä evästeidenhyväksymiskyselyillä. Käytin aikaa selvittääkseni, milloin tuollaiset kyselyt ovat pakollisia. Sen sijaan että olisin vain sokeasti ottanut käyttöön saman Google Analyticsin kuin kaikki muutkin, pohdin hieman analytiikan todellisia tarpeita. Lopulta löysin ratkaisun, joka ei tallenna henkilötietoja eikä tarvitse ollenkaan evästeitä.

Sisältö—ja kuvat

Tekniikka ja toiminnot ovat tärkeitä, mutta kaiken kingi on sisältö. Kun koko paketti rakennettiin alusta asti uusiksi, ei ollut mitään järkeä kopioida vanhaa. Koko sisältökin piti sen vuoksi miettiä uusiksi. Vaikka tärkeimmät tiedot eivät muuttuneetkaan, oli paljon asioita jotka piti ajatella kuntoon. Millainen rakenne? Minkä linkin taakse mitäkin?

En ole "kynnysmattosivujen" fani. Sen vuoksi halusin edelleen että ensimmäinen sivu, jonka käyttäjä näkee, on portfolio. Se on kuitenkin tärkein asia, jonka valokuvaaja haluaa mahdolliselle asiakkaalle näyttää. Porfolio jakautui tällä kertaa kolmeen osa-alueeseen, ja ensimmäisenä niistä kävijä näkee yritysmuotokuvia.

Pidin myös huolta, että kuvat ovat mahdollisimman monella sivulla avainasemassa. Useimmilla sivuilla on iso koko ruudun levyinen kuva otsikon yhteydessä, joka johdattelee sivun aiheeseen—ja samalla esittelee valokuvaustaitojani.

Lopputulema

Näin jälkikäteen täytyy myöntäää että urakka oli valtava. Päädyin lopulta ottamaan aiempaa selvästi isomman vastuun siitä, että jokainen nippeli sivustolla toimii kuten pitääkin.

Toisaalta vastuu tuo myös vapautta. Jos jotain tarvitsee tuunata uusiksi niin että jokin tulevaisuuden tarve tulee täytetyksi, se on kokonaan minun käsissäni.

Kaikkiaan olen muutokseen tyytyväinen. Toivottavasti sinäkin, arvoisa asiakkaani!